Wanneer je een kleine ukkepuk op de wereld zet, heb je er vaak al grootse plannen mee. Als je zelf bezig bent met gezond eten en lekker koken, is een van deze plannen vast om later samen uit eten te gaan. Dat kan natuurlijk alleen wanneer je mini-you voldoende lust om op restaurant te gaan. Dat veel lusten komt uiteraard altijd van pas. Wanneer er eens iemand anders kookt bijvoorbeeld. Of wanneer je je kindje een gezond en gevarieerd voedingsaanbod wil geven. Hoe je van je kleine schat een echte foodie kan maken, lees je hier.

Begin op tijd!

De meeste ouders bieden hun kindje de eerste keer vaste voeding aan wanneer ze tussen 4 en 6 maanden oud zijn. Dit is meteen ook de start van hun kennismaking met verschillende smaken en texturen. De kennismaking met babyvoeding bepaalt later ook in welke mate je kleintje een viesneus of een lekkerbek zal worden. Wanneer kindjes tussen 6 maanden en 3 jaar oud zijn, staan ze het meest open om nieuwe smaken en texturen te leren kennen. Dit is dus hét moment bij uitstek om aan de slag te gaan met zoveel mogelijk (gezonde) voedingsmiddelen. Wanneer je je dreumes in deze fase gewoon maakt aan gezonde voeding en veel verschillende smaken, zal hij hier later ook veel meer voor open staan.

Wees creatief

Babyvoeding hoeft zeker niet saai te zijn, integendeel! Door aan de slag te gaan met veel verschillende ingrediënten, leer je misschien zelf ook nieuwe smaken, groenten en recepten kennen. Er is niets mis met een eenvoudig groentepapje, maar probeer ook zeker eens wat gewaagdere babyvoeding recepten uit. Vooral online vind je heel wat inspiratie. 

Ga aan de slag met kruiden en specerijen

Veel ouders vermijden het gebruik van kruiden en specerijen wanneer ze babyvoeding klaarmaken. Dat is absoluut niet nodig! Veel van deze specerijen zorgen zelfs voor een echte gezondheidsboost voor je kleintje. In heel wat recepten voor babyvoeding zul je dus kaneel, gember, oregano, komijn en kurkuma tegen komen. Gebruik deze ingrediënten gerust om het eten van je kindje een beetje te pimpen. Ook meer uitgesproken smaakmakers zoals look en kardemom zijn geschikt voor baby voeding. 

Beperk je niet tot het groentepapje

Niet alleen je groentepapje mag wat specialer zijn. Ook voor tussendoortjes en ontbijtjes bestaan er gezonde ideeën die je kleine foodie zijn smaakpapillen zullen plezieren en zullen trainen voor zijn verdere leven. Wat denk je bijvoorbeeld van bananen ontbijtkoekjes, kokosbrood of granola met vers fruit? Wanneer je je beste keukenskills boven haalt om je kinderen te plezieren, kun je hier gerust zelf van mee genieten! En ook de rest van je gezin zal je dankbaar zijn.